The girl that does yoga and takes her dog out for a walk

Tips

Boekentips

Als je meer info wilt over de achtergronden van yoga dan kan ik onderstaande boeken aanbevelen.

Dit zijn boeken die verder gaan dan alleen afbeeldingen of beschrijvingen van asana’s (houdingen). In het Westen worden vooral de houdingen uitgelicht omdat we zo gericht zijn op ons lichaam maar een complete yoga beoefening houdt zo veel meer in. Naarmate je meer en meer met yoga bezig bent, merk je dat je nieuwsgierig wordt naar andere onderdelen zoals voeding, energie, ademhaling, leefregels, meditatie en het zoeken naar antwoorden op belangrijke levensvragen. De oude filosofie uit het Oosten is nog steeds zo toepasbaar in ons leven en ook voor de ‘gewone’ mens een toegankelijke leidraad in hoe je bewust kan leven, je bewustzijn kan vergroten en je daardoor steeds meer vrij kan maken van alle dingen die je beperken als mens. Iyengar gaf het al mooi aan in zijn boek; yoga als levenskunst….

Yoga als levenskunst - B.K.S. Iyengar: een van de eerste yogaleraren die yoga in het Westen introduceerden. Ondanks zijn specifieke en strenge lesmethode, is dit boek geschikt voor iedereen die meer over de achtergronden en het waarom van yoga wil lezen of juist een verdieping wilt van eerder opgedane kennis door de heldere uitleg van Iyengar.

Asana Pranayama Mudra Bandha – Swami Satyananda Saraswati: een compleet yoga handboek met een gedetailleerde beschrijving van asana’s en andere onderdelen van yogabeoefening.

De Yoga-Sutra’s van Patanjali – vertaald door Dr.I.L. Taimni: een soort bijbel voor yogi’s die een duidelijk begrip geeft van de grondbeginselen van de yogaleer en als leidraad kan dienen voor het bestuderen van het bewustzijn.

Autobiografie van een yogi – Paramahansa Yogananda: wordt wel eens een van de 100 beste spirituele boeken van de 20ste eeuw genoemd. Dit levensverhaal neemt je mee in een wereld van een bewustzijn die we voor onmogelijk houden maar naar het lezen van dit boek, besef je dat we misschien zelf pas een heel klein stukje gebruiken. Een boek dat inzicht geeft in het leven en wat we in godsnaam hier doen.

Hieronder staan boeken van schrijvers die me in de afgelopen jaren hebben geinspireerd. Mensen met verschillende achtergronden qua godsdienst of denken maar die opvallen door hun diepe wijsheid en goddelijke inzichten.

J. Krishnamurti: Leesbare filosofie over praktische zaken van het leven met antwoorden waar we als mens op zoek naar zijn.

Peace Pilgrim: een boek over een gewone Amerikaanse vrouw die begon te lopen en nooit meer ophield in haar conquest naar vrede. Zij inspireerde me om de Camino naar Santiago te lopen en voor mij de bevestiging dat lopen een spirituele weg kan zijn in het verfijnen van jezelf en je eigen bewustzijn. Een boek dat doet inzien waar het allemaal echt om draait in het leven.

Neale Donalds Walsch – conversations with God: het boek dat elke streng religieuse, dogmatische hokjesmens moet lezen om het inzicht te krijgen waar geloof echt over gaat of zou moeten gaan. Ook voor alle andere ruimdenkende onder ons, al is het maar om het herstel met het geloof in onszelf en de wereld om ons heen te herstellen en eindelijk door de regels door te leren lezen en de kern van geloof te begrijpen.

Jon Kabat Zinn – Wherever you go there you are: ik kocht het boek ooit eens in Amerika omdat ik de cover zo mooi vond, bleek dat ik een wijze vader had gevonden die me eindelijk uitleg gaf over het leven en hoe er mee om te gaan. Een boek over mindfulness mediation in everyday life.

Julia Cameron – The artist’s way: een boek dat me heel erg heeft geholpen om het creatieve en oorspronkelijke stuk van mezelf terug te vinden na jaren van studeren, werken en de ratio en kennis voorop stellen. Wat wilde jij vroeger ook alweer worden?