Docenten

Michelle de Wit (1975)

foto (9)

Gecertificeerd yogadocent, afgestudeerd aan de Yogaschool van Ron van der Post in Nijmegen. Voorafgaande aan deze opleiding heb ik het basisjaar gevolgd bij de opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte Saswitha in Bilthoven. Daarbij heb ik extra cursussen gevolgd in fysiologie en anatomie voor yogaleer, ayurvedische beginselen en ben ik afgestudeerd met een scriptie over chakra psychologie.

Ik ben in 1997 in aanraking gekomen met yoga en sinds die tijd raak ik elke dag meer toegewijd aan de yogaleer. Je kan wel zeggen dat ik hierin mijn passie en zingeving heb gevonden en het helpt me om lichamelijk en geestelijk evenwichtig in het leven te staan. Yoga voelt als het maken van een wereldreis. Elke dag daagt het je uit om weer nieuwe dingen van jezelf en de wereld om je heen te ontdekken, steeds dieper in de subtiele lagen van het bestaan.

Ik vind het belangrijk dat yogabeoefening nuchter, gegrond en humorvol is. Ondanks mijn filosofische aard en de zoektocht naar de zin en de kern van het bestaan, is geworteld zijn in de realiteit essentieel. Juist om yoga niet als vaag of zweverig te beleven en uit te dragen. Op een mooie berg mediteren geeft rust en inzicht, maar kan je dat ook behouden in de hectiek en de uitdagingen van onze Westerse maatschappij? Vooral in het dagelijkse leven krijg je de mogelijkheid om te leren van je fouten, te groeien en andere (bewuste) keuzes te maken. Ik heb door yoga geleerd om me meer te verbinden met mezelf, mijn leefomgeving en dat wat groter is dan deze wereld. Dat is voor mij de kern van yoga en dat begint met simpelweg oefeningen op een mat te gaan doen. De inzichten komen vanzelf wel.

Ik heb de afgelopen jaren wereldwijd veel lessen, workshops en cursussen gevolgd in yoga, meditatie, massage en bewustzijnsontwikkeling. Ik ben opgeleid door Ron van der Post in de traditie van Brahm Rishi Viswatma Bawraji. Zijn school is gelieerd aan de Yoga Training College in Chandigarh, India en in deze traditie volg ik nog steeds regelmatig verdiepings cursussen en retraites in Nederland, India en België. Daarnaast vind ik een verdieping in de traditie van Swami Sivananda die wordt doorgegeven in o.a. de school van Yoga Vidya in Duitsland en lees ik veel yoga literatuur vanuit de traditie van de Satyananda Yoga die in India bekend staat als de Bihar School of Yoga. Ik volg zelf regelmatig Iyengar yoga en Restorative yoga om een verdieping in mijn asana’s te kunnen maken. Daarnaast heb ik de bijscholing Critical Alignment Therapie gedaan bij Gert van Leeuwen in Amsterdam. Vanuit deze kennis help ik mensen om via de yoga een goede lichaamshouding terug te vinden en rugklachten aan te pakken

Natalie Kramer (1970)

thumb_IMG_7421_1024

In eerste instantie ging ik yoga vooral doen, omdat ik lichamelijk meer kracht en flexibiliteit wilde opbouwen, het leek mij een fijne manier om mijn lichaam in conditie te houden. Meer en meer ben ik erachter gekomen dat ik met yoga niet alleen fysiek bezig ben, maar dat er ook op allerlei andere ‘lagen’  van alles met me gebeurt: mentaal leer ik mezelf steeds beter kennen en krijg ik inzicht hoe ik met gebeurtenissen omga. En ook waar ik mezelf tegenkom.

Verrassend vind ik het om te ervaren dat ik juist door los te laten merk dat er meer kracht en flexibiliteit ontstaat. Dit werkt niet alleen fysiek en mentaal door, maar ook veel dieper op mijn energie. Ik vind dit fascinerend en hoop dit ook tijdens mijn lessen als yoga docent mee te geven. Ik hou van fysiek bezig zijn, dus dat komt ook terug in de les, maar wel vanuit mildheid en zachtheid, want juist door deze zorgzaamheid naar jezelf kan je energie weer vrij stromen.

In 2015 ben ik begonnen aan de opleiding tot Dynamische Hatha Yoga Docent bij Ron van der Post, in 2018 zal ik deze opleiding afronden.  Naast dynamische hatha yoga en vinyasa flow volg ik wekelijks lessen in Ashtanga yoga. Bij Yoga Kula geef ik beginners yoga met aandacht voor het flow element. Yoga lessen met beweging en waar we vanuit kracht en mildheid voor onszelf, energie laten stromen.

Lucienne van Geene (1969)

pasfoto

 

 

 

 

 

 

Sinds mijn 20ste beoefen ik vrij intensief verschillende vormen van yoga. De aanleiding om met yoga te beginnen was dat ik niet zo goed in m’n vel zat en vooral erg slecht sliep. Ik was meteen geboeid door de yoga, de inhoud van de lessen en was elke keer weer verrast over wat het met me deed. Ik was jarenlang een trouwe beoefenaar.

Omdat ik op zoek was naar verdieping in de yogabeoefening ben ik in 2010 de docentenopleiding Samsara in Bilthoven gaan volgen en vanaf 2012 geef ik met veel plezier op verschillende plekken in en rond Nijmegen yogales. Ik kreeg de smaak van yoga en lesgeven goed te pakken en volgde de afgelopen jaren verschillende bijscholingen: prana yoga flow, yoga nidra, adem & ontspanning, meditatieve eutonie, meridiaanyoga en heb me vooral verdiept in Critical Alignment Yoga.

Critical Alignment Yoga raakte me meteen en gaf mijn yogapad een hele nieuwe impuls.
De intense beleving van de oefeningen, het gebruik van hedendaagse wetenschappelijke inzichten, de benadering van spanning, de onderzoekende houding, het gebruik van de tools, het werkelijk ervaren van ruimte en ontspanning: het sprak me meteen enorm aan.
Ik vind het een mooie uitdaging om anderen op nuchtere, heldere wijze in deze yogabeleving mee te nemen.

Ganny Boer (1952)

image1-8

In 2015 heb ik de opleiding tot Hatha Yoga Docent afgerond bij Ron van der Post. In 2016 volgde ik bij William Yang een bijscholing met als thema: yoga is doen en ervaren. Tijdens en na de opleiding volgde ik lessen in diverse yoga richtingen: Iyengar, Dru yoga, Yin yoga en Stoelyoga. Sinds 2014 geef ik les in Yoga op Maat. Geven van yogalessen is voor mij een hobby: iets doen waarin ik geloof en plezier beleef.